KraftBier

Nieuws

Door in Blogs 0

Koken met bier: Idee voor het kerstdiner

De kerstdagen zitten er weer aan te komen. Dat betekent in mijn geval 2 dagen met een rood hoofd in de keuken staan. Want net als voorgaande jaren gaan we ook dit jaar met de familie eten en moet iedereen voor-, hoofd-, of nagerecht maken. Aangezien ik de laatste tijd nogal van het bier ben zal het je niet verbazen dat ik dit jaar ga koken met speciaal bier.

Op eerste kerstdag eten we in Moergestel bij mijn broer. Nu wil het toeval dat een van mijn favoriete brouwers in Moergestel gevestigd is. En het leuke is dat zij met enkele van hun bieren aan foodpairing doen. Mocht je dus nog niks weten voor kerst, of voor het avondeten van morgen, probeer dan eens het volgende gerecht.

Ovenschotel met ReuZ Blond
(Blond Speciaalbier – voor 4 personen)

Ingrediënten:
– 500-800 gram runderstoofvlees, liefst Limousin, Charolais of rund van goed slachtvee
– 350 gram knolselderij
– 1 ui
– 300 gram winterwortel
– 350 gram aardappelen
– 2 eetlepels Worcestershire saus
– 2 kleine takjes tijm
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 eetlpels roomboter
– 1 dl volle of halfvolle melk
– 3,5 dl runder- of gevogeltebouillon
– 1,5 dl ReuZ Blond
– 2 eetlepels fijngehakte bladselderij
– Peper en zout

Runderstoofvlees marineren in voldoende ReuZ Blond. Knolselderij schillen en in blokjes snijden. Winterwortelen schrapen en in blokjes snijden. Ui schillen en snipperen. Aardappelen schillen en in parten snijden. Aardappelen goed gaar koken, afgieten, fijn stampen en de melk en boter er door roeren. Het stoofvlees in gelijkmatige blokjes snijden en met zout en weinig peper uit de molen bestrooien. De blokjes even laten rusten. Olie in de braadpan verhitten en de blokjes al roerende aan alle kanten kort aanbraden. Bouillon en tijm toevoegen, hittebron op de laagste stand zetten en in ruim 90 minuten gaat stoven. 20 minuten voor het einde van de stooftijd de blokjes knolselderij, winterpeen en ui toevoegen en verder stoven. 10 minuten voor het einde van de stooftijd de Reuz Blond en worcestershiresaus er doorheen roeren. De takjes tijm eruit halen. De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Het vlees, de groente, enkele eetlepels kookvocht en naar smaak extra bier over een ovenschaal verdelen. Afdekken met de aardappelpuree. In het midden van de oven plaatsen tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin van kleur is geworden. Verdelen over voorverwarmde borden en met fijngeknipte bladselderij garneren. Serveren met een goed gekoeld glas Reuz Blond.

Bon Appetit!

(Neem een kijkje op de website van Reuzenbieren voor meer foodpairing)

Berichten navigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *