KraftBier

Nieuws

Door in Blogs 0

Verander water in bier

Bier is een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Het werd al duizenden jaren voor Christus gebrouwen. Dat komt omdat bier kan ontstaan uit spontane ontgisting. Je hoefde dus geen doktersgraad te hebben om bier te maken, bier maakte zichzelf wel. De drank was indertijd waarschijnlijk niet zo uitgebalanceerd als nu maar als je maar lang genoeg een kruik met water en gerst laat staan dan wordt het vanzelf iets wat op het hedendaagse bier lijkt. Echter, als je nu van plan bent om op deze manier bier te gaan brouwen dan zul je daar weinig vrienden mee maken. Er komt iets meer bij kijken om een lekker bier te maken.

Hoe brouw je bierWater, Gerst, Hop en Gist
In de loop der tijd (sinds de eerste spontane bieren) zijn er manieren gevonden om het brouwproces efficiënt en controleerbaar te maken.
Om te beginnen is er gerst. Gerst wordt tot ontkiemen gebracht en direct na het ontkiemen wordt het gedroogd en verhit. Wat overblijft is mout. Mout bevat de juiste enzymen om het aanwezige zetmeel om te zetten in suikers. De basis is gelegd, met mout kunnen we aan de slag. We breken (schroten) het mout in een molen zodat het zetmeel er beter uit kan. Vervolgens maken we een beslag van het geschrote mout en water. Door de juiste temperaturen aan te houden krijgen we de juiste hoeveelheden vergistbare en onvergistbare suikers, dit proces heet maischen. Later zullen deze suikers zorgen voor alcohol en smaak/body. Als het maischen voorbij is en alle zetmeel is omgezet in suikers hebben we wort. Dit is in feite suikerwater dat smaakt naar Brinta. We filteren het wort en brengen deze heldere vloeistof aan de kook om vervolgens het hop toe te voegen. Hop zorgt voornamelijk voor bitterheid en aroma. Het hop wordt 60-90 minuten meegekookt. We koelen de vloeistof hierna snel af tot 15-20 graden Celsius zodat het de gist kunnen toevoegen. Gist zorgt er niet alleen voor dat de suikers worden omgezet in alcohol en dat er CO2 wordt aangemaakt, het zorgt ook nog voor een heel scala aan smaken. Na een aantal weken vergisting, afhankelijk van het soort bier dat je maakt, is je bier klaar om te bottelen of af te vullen op fust. Cheers!

Je ziet dat het een proces is dat eenvoudig in je eigen keuken plaats kan vinden. Dat is het mooie van brouwen. Iedereen kan ermee experimenteren. Ik denk dat het onderstaand filmpje heel duidelijk laat zien hoe het werkt.

 

Vind je er wat van? Reageer, like en share via de social media buttons hieronder. Bedankt!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vGz6SPjuGNs]

Berichten navigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>